Bref

Zašto ne mogu da pustim vodu?

Možda ne želimo javno da o tome govorimo, ali većina nas provede popriličnu količinu vremena u kupatilu i ֪ – u dobru ili zlu – to vreme obično provodimo sami, manje-više u tišini prepušteni svojim mislima. Zašto ne bismo na najbolji način iskoristili to vreme posvećeno samo nama tako što ćemo kupatilo pretvoriti u zen hram obložen pločicama... a wc šolju u porculanski tron. Pridržavajte se ovih sedam saveta da se postarate da uživate u svakoj pauzi u kupatilu.

Lepota puštanja vode je u njenoj jednostavnosti. To nije složen mehanizam i kada nešto ne funkcioniše baš kako bi trebalo, verovatno sami možete da rešite taj problem bez previše poteškoća.

Po kom principu radi wc šolja sa pušanjem vode

Moderna wc šolja sa puštanjem vode sadrži dve ključne komponente, vodokotlić i sifon (takođe poznat kao krivina u obliku slova U). Deo u kom se zadržava voda razdvaja vaše kupatilo od ostatka wc šolje, čime se sprečava dopiranje neprijatnih mirisa i gasova iz kanalizacije koja se nalazi ispod, a sa kojom je povezana. Vodokotlić je rezervoar vode koji sakuplja veliku količinu vode i oslobađa je veoma brzo kroz sifon. Gravitaciona sila ove velike količine vode koja se obrušava kroz wc šolju izgurava sve kroz sifon i dalje do kanalizacije, a zatim u cevi ostaje sveža voda, spremna za sledećeg korisnika. Tajna uspešnog mehanizma za puštanje vode je brzo obezbeđivanje velikih količina vode u šolju. Sve što sprečava taj protok najverovatnije će dovesti do lošeg učinka puštanja vode.

Puštanje vode.

Zašto se voda ne pušta pravilno u mojoj wc šolji? – slab pritisak

Ako mlaz vode koji pustite ne čisti wc šolju, najverovatnije se oslobađa nedovoljna količina vode ili se voda oslobađa previše sporo. U svakom slučaju, prvo mesto gde treba da pogledate je unutar vodokotlića. Proverite nivo vode. Treba da bude neposredno ispod cevi za prelivanje kada se završi ponovno punjenje wc šolje. Ako izgleda kao da je previše nisko, to je jednostavno podesiti. Dopremanje vode u vodokotlić regulisano je ventilom koji je povezan sa plovkom. Faza u kojoj ovaj plovak zaustavlja dotok vode je podesiva (obično pomoću zavrtnja ili dugmeta na ventilu) i moraćete da je promenite tako da plovak i ručka mogu da se podignu više pre nego što se slavina isključi. Ako ovo ne otkloni problem, možda je plovak probušen ili je ventil slomljen. U svakom slučaju, dati deo se mora zameniti i možda bi bilo dobro da potražite pomoć stručnog lica.

Vodokotlić.

Zašto se voda ne pušta pravilno u mojoj wc šolji? – nema vode ili ima vrlo malo vode

Ako se u vašoj wc šolji voda u potpunosti ne pušta, onda je verovatno da je nešto krenulo po zlu sa osnovnim mehanizmom za puštanje vode unutar vašeg vodokotlića. Kada pustite vodu, ručica pritiska krak sa lancem na kraju. Ovaj lanac je povezan sa hermetičkim ventilom na dnu vodokotlića, koji se tada podiže i omogućava vodi da izađe na dnu. Kada se celokupna voda isprazni, hermetički ventil se vraća na mesto i težina nove vode koja ističe u vodokotlić dok se puni pritiska nadole i ponovo zatvara ventil. Ako ovaj proces ne radi, to je zato što je jedna od osnovnih komponenti polomljena ili pogrešno podešena. Ako je ručica labava ili ne pruža dovoljno povratne sprege / otpora, onda to može da bude problem. Iako je to jednostavna komponenta, ponekad nije jednostavno podesiti ručicu ispravno tako da u potpunosti funkcioniše.

Ako kvar nije povezan sa kontaktom između ručice i mehanizma za puštanje vode, onda naredna stvar koju treba proveriti je lanac. Lanac unutar vodokotlića možda treba da se podesi. On treba da bude poprilično labav, ali ne previše labav. Ponavljamo, u zavisnosti od vašeg modela wc šolje, ovo treba da bude poprilično jednostavno za podešavanje. Na kraju, možda će biti potrebno da zamenite sam hermetički ventil. U retkim slučajevima, on se može pohabati i postati lomljiv tako da ne zatvara jedinicu i ne omogućava pravilno punjenje između puštanja vode.

Unutrašnjost vodokotlića.

Zašto voda ne prestaje da teče iz vodokotlića kada je pustim?

Možda je to manja kriza, ali je i dalje veoma iritirajuće i beskorisno to kada wc šolja ne prekine puštanje vode. U najvećoj većini slučajeva, problem je izazvan time što je nivo vode previsok u vodokotliću i stoga, voda neprekidno ističe u prelivnu cev. Ovaj problem je uobičajeno izazvan povećanim pritiskom vode u celom sistemu za vodu u vašoj zgradi. Međutim, problem se jednostavno može rešiti podešavanjem položaja ručice plovka na ventilu, kao što je opisano iznad (pogledajte odeljak o slabom ispiranju). U mnogo ređim slučajevima, problem može biti izazvan hermetičkim ventilom koji curi. U tom slučaju, biće potrebno da zamenite hermetički ventil. Hermetički ventili su jeftini i njihova zamena je poprilično lak posao. Dovoljno je da isključite vodu i da pustite vodu da biste u potpunosti ispraznili vodokotlić. Zatim uklonite stari, pohabani hermetički ventil i zamenite ga novim. Ako je sve ovo pomalo neprijatno za vas, nije sramota pozvati vodoinstalatera da obavi ovaj posao.

Malo vode, nema vode ili prekomerna količina vode iz vodokotlića prilikom puštanja? Ne paničite: to je često jednostavno popraviti.

Puštanje vode