Bref

Zašto moja wc šolja neprijatno miriše?

Da li mislite da vaša wc šolja neprijatno miriše, ali niste sigurni zašto?

Wc šolje su često pogođene upornim neprijatnim mirisima i ponekada je poprilično teško otkriti njihov uzrok. Wc šolja može redovno da se čisti i osvežava, a ipak, postoji miris koji ne uspevate da otklonite.

Međutim, uvek postoji razlog zašto wc šolja neprijatno miriše! Sada ćemo razmotriti neke manje očigledne razloge, a i pružićemo vam savete kako da se zauvek rešite tih upornih neprijatnih mirisa i da se postarate da vaša wc šolja miriše sjajno svakog dana.

Šta je uzročnik neprijatnih mirisa moje wc šolje?

Postoje tri uzročnika neprijatnog mirisa koji potiče iz wc šolje kojima ćemo se pozabaviti u ovom članku. Sva tri predstavljaju česte uzročnike neprijatnih mirisa wc šolje, ali takođe i oblasti koje se često zanemaruju tokom čišćenja.

  1. Buđ i naslage ispod pričvršćivača wc šolje povezani sa urinom
  2. Alge u vodokotliću
  3. Gas koji curi iz kanalizacije

1. Kako da se rešite neprijatnog mirisa urina

Neprijatni mirisi urina se često zadržavaju oko wc šolje, a samo su delom primetni. Često im miris nije toliko upečatljiv. Međutim, uvek se stvara osećaj neprijatnosti kada uđete u kupatilo koje tako miriše. Neprijatni mirisi urina su tako preovlađujući jer mogu da potiču sa mesta koja se ne čiste redovno. Čak i ako vaša wc šolja izgleda besprekorno, a vaš vodokotlić blista, neprijatni mirisi urina mogu da se zadrže. Razlog je što te su naslage neprijatnog mirisa često skrivene u manje očiglednim oblastima, ispod daske wc šolje ili ispod okvira wc šolje. Rešenje je skidanje i temeljno čišćenje daske wc šolje. Skidanje daske wc šolje ne bi trebalo da bude obiman posao. Obično zahteva samo odvijanje dve leptir navrtke na zadnjoj strani sistema. Ako je vaša wc šolja u dobrom stanju, to verovatno možete ručno da odradite.

Kada se skine daska, moći ćete da temeljno očistite celu konstrukciju. A što je najvažnije, moći ćete da očistite porcelansku šolju na mestima gde su smeštene šarke, kao i da očistite pričvršćivače daske. To su dve oblasti koje se nikada ne čiste osim ako ne uklonite dasku, i velika je verovatnoća da će sadržati naslage urina koje neprijatno mirišu. Koristite četkicu za zube sa tvrdim dlačicama da biste očistili svako udubljenje i da biste se pobrinuli da je uklonjen svaki mogući izvor neprijatnog mirisa. Drugi dobar savet je da isperete dasku i pričvršćivače pod mlazom veoma vruće vode, da natopite odvojive delove kada je to moguće.

Žena čisti wc šolju.

2. Kako da se rešite algi u vodokotliću

U mnogim vodokotlićima se pomalo razviju alge nakon nekog vremena i to obično ne predstavlja problem. Međutim, ako se dugo vremena ne pušta voda u wc šolji, ili je prošlo mnogo vremena od čišćenja ili dezinfikovanja vodokotlića, miris koji podseća na buđ može da počne da se proizvodi iz unutrašnjosti vodokotlića. Ako mislite da prekomerna količina algi u vašem vodokotliću predstavlja problem, možete sa tim da se izborite čišćenjem:

  1. Ispraznite vodokotlić tako što ćete da isključite dovod vode i zatim da pustite vodu.
  2. Kada se vodokotlić isprazni, nanesite standardno sredstvo za čišćenje wc šolje kao što je Bref 10x Effect i čistite ribanjem četkom sa dugom drškom (ali ne istom četkom koju koristite za unutrašnjost wc šolje – najbolje je da potpuno odvojite ove dve oblasti wc šolje).
  3. Nakon što ribanjem očistite vodokotlić, dobra je ideja da upotrebite tabletu za vodokotlić (Bref Duo Cube). To ne samo da će sprečiti pojavu algi, već će i održavati svežinu i čistoću wc šolje

Najvažniji savet: postoji jedan veoma čest uzročnik mirisa koji podseća na buđ u vašem kupatilu koji se često zanemaruje i možda nema nikakve veze sa samom wc šoljom. Ako četkice za zube držite u zatvorenoj šolji ili posudi, dno tog držača ima tendenciju da razvije vlagu i neprijatne mirise s prolaskom vremena. To je miris za koji mnogi pretpostavljaju da potiče iz wc šolja i samim tim donose pogrešne zaključke.

Ružičasta četkica.

3. Zašto moja wc šolja neprijatno miriše kao kanalizacija?

Ako vaša wc šolja ima neprijatan miris kao kanalizacija, nešto ozbiljno nije u redu. Moderna wc šolja je napravljena tako da sprečava sve mirise te vrste koji podsećaju na kanalizaciju, korišćenjem sifona da bi se sprečilo prodiranje neprijatnih mirisa iz sistema kanalizacije u kupatilo i cevi za odvod otpadne vode (ventilacioni otvor) da bi se osiguralo da svi neprijatni gasovi budu bezbedno ispušteni. Ako to ne funkcioniše, postoje tri verovatna uzroka:

  1. Ako niste dugo koristili wc šolju, voda na dnu je možda jednostavno isparila, pri čemu je ostala praznina kroz koju može da se provuče vazduh iz kanalizacije. Ako je to slučaj, rešenje je veoma jednostavno: samo pustite vodu!
  2. Ako postoji pukotina na vašoj cevi za odvod otpadne vode ili je ta cev blokirana, moguće je da se mirisi iz kanalizacije prošire vašim domom. Ako je samo blokirana, možda ćete moći da pristupite vrhu cevi i da sami rešite taj problem. U suprotnom, to je posao za profesionalnog vodoinstalatera.
  3. Na kraju, mirisi iz kanalizacije mogu da budu povezani sa pukotinama na cevima za odvod otpadne vode iza wc šolje, kao i sa slomljenim zaptivkama između ovih cevi i wc šolje. U tim slučajevima, osim ako niste izuzetno vični samostalnom obavljanju poslova, najbolje je pozvati stručnog vodoinstalatera da reši taj problem.

Kako da sačuvate svež miris wc šolje

Kada očistite wc šolju i kada miriše sveže, obavezno preduzmite korake da se postarate da ostane u takvom stanju! Ubacite Bref Duo Cube u svoj vodokotlić i posmatrajte kako voda koju pustite ima plavu boju narednih 800 korišćenja. Svakim puštanjem vode ne samo da se čiste vodokotlić i šolja, već se i sprečava pojava algi i kamenca na čitavom mehanizmu.

Za one koji nemaju wc šolju sa jednostavno dostupnim vodokotlićem drugo rešenje koje se bavi većinom problema kojih smo se dotakli u ovom članku, kao i sve većom pojavom svakodnevnih neprijatnih mirisa, predstavlja korišćenje osveživača za wc šolje. Okačite osveživač za wc šolju Bref Blue Aktiv na ivicu šolje i posmatrajte kako voda koju pustite ima plavu boju narednih 2100 korišćenja. Svakim puštanjem vode ne samo da se čisti šolja, već se i sprečava pojava kamenca.

Bref Color Aktiv Eucalyptus.

Da li vaša wc šolja ima neprijatan miris, ali ne znate zašto? – Mi imamo odgovore. Najčešći uzročnici misterioznih neprijatnih mirisa iz wc šolje + kako da ih porazite!