Bref

Uobičajene greške u kupatilu i kako ih izbeći

S jedne strane, renoviranje kupatila može biti zabavan, kreativan projekat, međutim, s druge strane to može biti stresan proces prepun grešaka. Tuševi koji cure, hidroizolacija, pa čak i šema boja koju izaberete predstavljaju važnu odluku. Kreirajte i redefinišite prostor, bez obzira na to koliko je mali, za svoju ličnu upotrebu, stoga, on mora da odgovara vašim ličnim potrebama. Pored toga, uzimajući u obzir da je većina izmena koje pravite tokom procesa renoviranja, u većini slučajeva, predviđena da bude dugotrajna, veštine donošenja važnih odluka su potrebne da bi se izbegle česte greške u kupatilima.

Pre nego što počnete sa projektom renoviranja

Kaže se: bolje sprečiti nego lečiti. Stoga, pre nego što počnete sa renoviranjem ili izgradnjom kupatila, postoji nekoliko stvari koje treba da uzmete u obzir i određeni proces koji morate da pratite.

  • Morate da imate viziju u vezi sa time kako želite da taj prostor izgleda. Celokupni proces prethodnog planiranja biće jednostavniji ako znate šta želite i kako to želite.
  • Potrebno je da prethodno odredite budžet. To će dirigovati resursima koje imate na raspolaganju za ovaj posao.
  • Takođe je potrebno da opširno istražite o ovom projektu, na primer koji materijal želite da koristite za gornju ploču ili koju kadu želite. Takođe, budite otvoreni za nove ideje ako one zahtevaju male izmene vašeg prvobitnog plana.
Staro kupatilo.

Biranje odgovarajućeg osvetljenja

Oni od vas koji nanose šminku u kupatilu ili možda se tamo briju definitivno moraju da budu svesni snage dobrog osvetljenja. To je takođe jedan od najvažnijih saveta koji će vam većina dizajnera enterijera dati: postarajte se da imate najbolje osvetljenje. Osvetljenje ne znači samo postavljanje gomile sijalica na plafonu. Uz inovativne proizvode koji se svakodnevno pojavljuju na tržištu, sada imate više opcija u oblasti sijalica koje možete da isprobate. Iako su prirodni sunčevi zraci koji ulaze kroz veliki prozor pravi san, to možda neće biti zaista praktično u svim vrstama prostora kupatila, naročito u slučajevima kada postoje problemi sa privatnošću. Osoba koja vrši rekonstrukciju može da izabere između sledećih opcija: namensko osvetljenje, koje je uobičajeno najbolje za svrhe nanošenja šminke i može da se postavi blizu ogledala, zatim fokusirajuće svetlo, koje je odlično ako želite da usmerite svetlo na određenu oblast kupatila, i na kraju, ambijentalno osvetljenje koje možete da podešavate u skladu sa svojim raspoloženjem. Možete da postavite nekoliko ovakvih osvetljenja u kupatilu istovremeno.

Osvetljeni umivaonik u kupatilu.

Obavezno postavite hidroizolaciju

Postavljanje hidroizolacije je jedan od najvažnijih zadataka osobe koja obavlja rekonstrukciju. Svaka greška ne samo da bi vas koštala mnogo novca za njeno ispravljanje, već takođe može da dovede do oštećenja drugih prostorija u kući; to je naročito slučaj sa drugim prostorijama koje se nalaze odmah pored kupatila. Najbolji način za rešavanje ovog problema je da koristite membranu svuda u svom kupatilu. To će sprečiti curenja i učiniće da farba na zidu kupatila traje duže.

Nedostatak prostora za skladištenje

Niko ne voli izgled neurednog kupatila gde četkice za šminku leže u umivaoniku, a peškiri se nalaze na podu. To pruža sliku odsustva higijene i neurednosti. Stoga je važno da osigurate da imate dovoljno prostora za skladištenje u kupatilu tokom projekta renoviranja. Važno je imati odgovarajući ormar za skladištenje lekova, elektronskih uređaja, šminke, toaletnog pribora i drugih potrepština za kupatilo; tako da su oni uvek dostupni za korišćenje sve vreme i da ne morate da idete iz sobe u sobu da biste prikupili sve što vam je potrebno za tuširanje. Međutim, u slučajevima kada imate ograničeni prostor u kupatilu, možda ćete morati da budete nešto kreativniji u stvaranju prostora za skladištenje. Možda su skriveni ormari iza ogledala ili police ugrađene u zid odličan način da sakrijete haos. Neuobičajeni prostori, kao što je iznad vrata kupatila, ispod okačenog umivaonika ili duž zavese tuš kabine, odlična su ideja za stvaranje skladištenog prostora.

Kompletna polica u kupatilu.

Profesionalni savet

Većina nas potcenjuje zahteve projekta renoviranja i izbegava da se konsultuje sa profesionalnim dizajnerom pre nego što krenemo sa radovima. To je možda zbog toga što želimo da izbegnemo dodatne troškove ili možda što smatramo da sve možemo da obavimo sami. Međutim, bez obzira na to koliko je projekat jednostavan, morate da se posavetujete sa stručnjakom da biste osigurali da prostor u kupatilu koji ste zamislili bude funkcionalan. Ponekad ono što imamo na umu nije praktično za izvođenje u realnosti. Profesionalni dizajner može da vam pomogne sa crtežom i bio bi najbolja osoba koja može da vas posavetuje gde da nabavite odgovarajući materijal ili drugo osvetljenje. Pored toga, on ili ona može takođe da vam pomogne da ne premašite budžet tako što će preporučiti ideje u okviru predviđenih troškova.

Luksuzni toalet.

Ventilacija

Često zaboravljamo koliko je ventilacija u kupatilu važna. Možda ćete se setiti neugodnog osećaja u svom malom kupatilu nakon vrelog tuširanja, naročito dok su prozori bili zatvoreni. To je verovatno zbog slabe ventilacije i visokih nivoa vlažnosti, što ne samo da otežava tuširanje, već i uništava farbu na zidu. Pored toga, to takođe može da dovede do rasta buđi, što je definitivno skupo za korekciju. Stoga, morate da obezbedite dovoljno ventilacije u svom kupatilu. Ako konstrukcija prozora nije moguća, savetuje se da investirate u dobar izduvni ventilator za svoj prostor. Ove uobičajene greške u kupatilu, kao što je iznad navedeno, mogu da budu zaista skupe i mogu dovesti do gubljenja vremena, što izaziva dosta nepraktičnosti na duže staze. Veoma je važno da napravite kontrolnu listu u vezi sa ovim stavkama pre nego što počnete sa renoviranjem ili projektom konstrukcije da biste osigurali da ih izbegnete po svaku cenu da biste dobili prostor koji možete da volite i u kome možete da se opustite.