Bref

Stručnjak za čišćenje. Vrhunski saveti od čistača u hotelu

Čišćenje wc šolja je posao koji svi mi moramo da radimo, ali većina nas mora da čisti samo svoju wc šolju. Za Leoni koja radi u hotelu u Minhenu, čišćenje velikoj broja wc šolja, kupatila i soba je svakodnevni zadatak. Postavili smo joj pitanja u vezi sa njenim svakodnevnim čišćenjem i zatražili smo od nje da podeli neke savete o tome kako čisti kupatila tako da se sjaje.

„Čistoća je veoma važna za nas. Mi smo mali i porodični hotel, ali naši gosti očekuju savršene sobe i kupatila – a to je ono za šta sam ja odgovorna.”

Savet br. 1: Značaj temeljnog sušenja nakon pranja

Razgovarali smo u jednoj od manjih soba, sa dva kreveta i kompaktnim  kupatilom. Pitao sam je koliko bi uobičajeno bilo potrebno vremena da se očisti kupatilo kao što je ovo.

„Za čišćenje jednog od manjih kupatila potrebno mi je oko 10 do 15 minuta za sve. Počinjem sa toaletom, ribam ga i koristim sredstvo za čišćenje. Zatim prelazim zidove i umivaonike kremom protiv kamenca – koristim ovaj sunđer i vruću vodu. Posle toga moram da osušim zidove i površine. Uobičajeno za to koristim papirni ubrus, a možda i utrljam još malo krema ako je mrlja uporna. Sušenje je veoma važno. Ako ne osušite ispravno, dobijate fleke i razmazane površine. Sve mora da se drži zasebno. Zato koristim crvenu kofu za wc šolju, a vodu u plavoj kofi za ostatak kupatila. Takođe, vodu morate da menjate za svaku sobu. I rukavice. Morate da skinete rukavice kada završite sa toaletom i prelazite na čišćenje sobe.”

Savet br. 2: četkica za zube je top alatka za uklanjanje kamenca i buđi

Leoni je razgovarala sa mnom dok je bila okružena širokim asortimanom opreme za čišćenje i tada sam je upitao koja je to oprema i šta je od najveće koristi za nju.

„Sredstvo protiv kamenca je veoma korisno skoro za celo kupatilo. Naziva se tečno mleko za ribanje [gleda u flašu] i ja to koristim za ribanje mrlja na belim pločicama. Veoma je dobar u uklanjanju braon mrlja nalik sagoretini između pločica ili oko baze kade za tuširanje. Koristim ga sa četkicom i ribam snažno duž linija između pločica [to čini dok mi govori] čime se uklanja sav kamenac i buđ. Četkica za zube je nešto što koristim za sve. Veoma je dobra za uklanjanje malih mrlja.”

Čišćenje četkicom za zube.

Savet br. 3: održavanje zaptivača i fugni je veoma važno za održavanje čistog kupatila

Kupatilo je definitivno bilo čisto! Sve je izgledalo potpuno novo i nije postojao nijedan trag buđi ili naslaga kamenca što se uobičajeno može naći u uglovima toaleta čak i najmarljivijih domaćina. Pitao sam Leoni kako održava ovo mesto tako savršeno.

„Zaista je važno održavati kupatilo; naročito popuniti sve zazore između pločica ili tamo gde se kada za tuširanje naslanja o zid. Zato često koristimo malo fugomala ili ponovo nanosimo silikonski zaptivač. Kada se ovi zaptivači oštete ili nastanu rupe u njima, uvek će biti prljavi i puni plesni.”

Sveže fugne i silikonski zaptivači.

Koji god da je problem, postoji rešenje

Leoni je sada završavala i nije potrebno reći da je uz razgovor čišćenje potrajalo značajno duže od 15 minuta koje je ona procenila. Ali pre nego što je ostavim da radi, pitao sam je da li postoji neka priča o prljavim gostima i kako je ona to rešila.

„To je zaista deo posla, zato ne možete da se naljutite.
Najgore je kada ljudi unesu hranu u sobe ili kada puše. Ponekad pronađemo nudle i sos na tepihu sobe. Tu ne možete nešto mnogo da učinite i ponekad moramo da zamenimo deo tepiha. Prošle nedelje jedna dama je verovatno farbala kosu. Kupatilo je bilo prekriveno crvenim mrljama, u kadi i na zidovima. Morala sam da potrošim mnogo vremena ribajući to četkicom za zube! Ali ne možete baš da se žalite gostima. Oni će raditi šta žele i mi to moramo da prihvatimo. Kao što sam rekla, to je deo posla.”

Malo je predivno

Leoni, koja potiče iz Grčke, živi u Nemačkoj 3 godine i sve vreme radi u hotelu. S obzirom na to da je hotel mali, ona mora da radi skoro sve. Ustajanje rano i priprema doručka, rad na recepciji i primanje gostiju, i naravno, čišćenje soba.

„Više volim da radim u malom hotelu. Iako imate više toga da radite i možda je teže da radite u ovom malom prostoru, generalno, mnogo je lepše raditi u hotelu poput ovog gde gosti znaju ko ste vi, a mi smo samo mali tim koji radi za njih. Odnos je više ličan.”

Stepenice.

Insajderski saveti od stručnjaka za čišćenje u hotelu koja nam govori kako održava svoj luksuzni objekat bez mrlje.