Bref

Saveti iz kupatila – 7 saveta za zen u toaletu

Možda ne želimo javno da o tome govorimo, ali većina nas provede popriličnu količinu vremena u kupatilu i ֪ – u dobru ili zlu – to vreme obično provodimo sami, manje-više u tišini prepušteni svojim mislima. Zašto ne bismo na najbolji način iskoristili to vreme posvećeno samo nama tako što ćemo kupatilo pretvoriti u zen hram obložen pločicama... a wc šolju u porculanski tron. Pridržavajte se ovih sedam saveta da se postarate da uživate u svakoj pauzi u kupatilu.

Zeleni prostor

Ne postoji prostorija u domu kojoj zelenilo ne koristi. Dodavanje bujne biljke u kupatilo ne unosi samo umirujući dodir prirode u prostor koji može izgledati sterilno i beživotno. Određene vrste će čak pročišćavati vazduh u uklanjati mirise. Na primer, hlorofitum uklanja zagađivače iz vazduha i idealan je za mala kupatila gde može da se okači sa plafona ili postavi na visoku policu, sve dok listovi vise. Predivni ljiljan mira ne čisti samo vazduh; njegovi beli cvetovi takođe dodaju suptilni miris cveća. Aloe vera je odlična biljka koja ne zahteva mnogo pažnje i koju možete držati blizu wc šolje, gde možete da iskoristite njen isceljujući gel za hemoroide. Ako je vaše kupatilo veoma vlažno, paprat će lako rasti – i čistiće vazduh dok upijaju prekomernu vlagu.

Kupatilo sa zelenom paprati, zelenim hortenzijama i zelenim drvećem napolju.

Probudite se i osetite potpuri

Mirisi iz kupatila su prirodni, ali to ne znači da ne treba da učinimo sve da bismo ih smanjili. Čista wc šolja je pola rešenja. Dodavanje suptilnog mirisa može da učini čuda kod maskiranja mirisa uspešnog pražnjenja creva. Očigledno, tamjan, potpuri, mirisne sveće i osveživači vazduha svi rade svoj posao, ali možete da odete korak dalje tako što ćete dodati sodu bikarbonu u korpu u kupatilu, potopiti četku za wc šolju u sredstvo za čišćenje i dodati malo sirća u vodokotlić. Ako koristite mirisne proizvode, pokušajte da kombinujete identične mirise ili one koji nadopunjuju jedan drugog.

Posuda sa potpurijem pored umivaonika u kupatilu.

Zvuk tišine

Otvaranje česme za vodu dok koristite wc šolju, u nadi da će voda zamaskirati zvuk drugih tečnosti koje ulaze u šolju, nije u skladu sa globalnim naporima smanjenja nepotrebne potrošnje vode. Umesto toga, nabavite radio za kupatilo. Priključite ga sa svetlom tako da se automatski uključuje kada uključite prekidač ili upotrebite uređaj koji detektuje pokrete. Ako vam se više sviđaju suptilni pozadinski zvuci, postoji veoma veliki izbor za reprodukciju svega, od zvuka šume do zvuka talasa okeana ili muzaka. Naravno, veštačka inteligencija se ne zaustavlja na vratima kupatila, tako da ako imate glasovnog asistenta u svom domu, jednostavno možete da naložite diskretnom pomagaču da aktivira odgovarajuću muzičku podlogu. Ako ne želite da punite kupatilo još jednim uređajem, postoji aplikacija za to – odnosno ogroman broj aplikacija koje će pomoći u zaštiti vaše skromnosti, bez obzira na zvuke koje pravite u kupatilu.

Pametni telefon na ivici umivaonika u kupatilu.

Čučnite u stilu

Tokom nedavnih godina, podmetači za noge za wc šolju postaju sve popularniji. Oni podstiču položaj čučanja u kom se opuštaju mišići i podstiče pražnjenje creva na brži i jednostavniji način. Podmetači za noge za čučanje mogu se naći u različitim oblicima, veličinama i bojama i u opsegu od jeftinih veselih plastičnih do modernih dugotrajnih od bambusa. Izaberite onaj koji odgovara dekoru vašeg kupatila i pridružite se timu onih koji čuče.

Modernizujte svoj toalet

Japanske wc šolje su sveti gral tehnologije kupatila. Većina domova u državi zaluđenoj tehnologijama poseduje porcelanski tron koji zaista zaslužuje taj naziv. Daljinski kontrolisano grejanje daske, mlaznice za pranje sa podesivom jačinom mlaza i sušač vazduha samo su standardne funkcije, dok superiorniji modeli imaju dodatne funkcije, kao što su neutralizacija mirisa i buke. Ako želite nadogradnju bez investiranja u premijum japansku wc šolju (sa odgovarajućom cenom), takozvane bide daske za wc šolju su dostupne za delić te cene. Jednostavne su za postavljanje, sigurno će impresionirati vaše goste, a vreme provedeno u toaletu će vam biti mnogo prijatnije.

Luksuzna daska wc šolje u japanskom stilu.

Vlažno brisanje bez vlažnih maramica

Kulturni ratovi u vezi sa vlažnim maramicama koji su u toku se nastavljaju. Neki insistiraju da sve što je manje od svakodnevnog čišćenja korišćenjem najluksuznijih vlažnih maramica za toalet je potpuno nehigijenski, dok drugi zagovaraju da čak i maramice koje se mogu bacati u wc šolju predstavljaju haos za kanalizacione sisteme i treba ih izbegavati po svaku cenu. Krenite higijenskim i ekološkim putem uz sprej ili gel za čišćenje koji pretvara normalni toalet papir u vlažnu maramicu koju zaista možete da bacite u wc šolju, a da vas ne grize savest.

Rolne toalet papira na ružičastoj pozadini.

Svetlost u noći

Ništa ne može da vas poremeti iz predivnog sna gore nego noćna poseta potpuno osvetljenom toaletu. S druge strane, snažno udaranje nožnim prstima u neki predmet takođe nije prijatno. Noćno svetlo koje se aktivira pokretom predstavlja jeftino rešenje koje će osvetliti vaš put toliko da odete i vratite se bezbedno, bez stresiranja sistema prekomernim osvetljenjem. Bonus: Nema više traženja prekidača za svetlo u sred noći.

Blago svetlo koje osvetljava umivaonik.

Porcelanski tron treba da bude zona komfora. Ovih 7 saveta iz kupatila pretvoriće vaše kupatilo u zen prostor.