Bref

Postignite da vaše kupatilo bude prilagođeno za decu

Oni od vas koji imaju decu u svojim domaćinstvima znaju koliko je teško uvek obezbediti da sve u kući bude bezbedno i bez opasnosti. Kao i za sva druga mesta u kući, za kupatilo važe ista pravila. Bilo da je vruć figaro za kosu položen na radnu površinu i želite da bude van domašaja dece, ili ste možda upravo okrečili zidove kupatila i ne želite da ih ona unište prskanjem paste, važno je da postignete da vaše kupatilo bude prilagođeno za decu. To definitivno mora da bude bezbedno mesto, koje nije potencijalno opasno po vaše dete na bilo koji način. S druge strane, ako dizajnirate kupatilo posebno za svoju decu, takođe morate da imate na umu da to mora da bude prostor koji će ih motivisati da ustaju svakog jutra ili čak da se istuširaju pre odlaska u krevet.

Odgovarajuća visina ormarića i wc šolje

Uprkos tome što je jedna od najmanjih prostorija u kući, kupatilo je mesto koje pričinjava najviše poteškoća deci. Većina roditelja nakon što dobije decu ima poriv da postavi mini lavabo i wc šolju za svoje mališane. Iako je to mnogima slatko, mnogo ljudi ne bi da troši previše na nešto što će njihova deca da prerastu, ili možda jednostavno ne žele da postavljaju dodatne instalacije u malom prostoru kupatila kojim raspolažu. Stoga je u tom slučaju dobra ideja da se instalira viši ormarić za odrasle i da se nabavi stoličica za dete. Možete da je ubacite u ormar kada se ne koristi i možete nekome da je poklonite kada vaše dete poraste.

Ista ideja može da se primeni za wc šolje. Iako možete da pronađete mnogo dizajna za male wc šolje za decu, možda izgledaju sjajno za učenje korišćenja kupatila, međutim, možda i nisu praktične na duže staze. Bilo bi bolje da izaberete wc šolju standardne veličine; čak i više wc šolje možda neće biti praktične. Možete da koristite istu stolicu da bi dete moglo da se popne na šolju. Štaviše, deca često naprave veliki nered tako da se postarajte da neprekidno održavate čistoću i urednost ove oblasti.

Dodatno skladište

Najbolji način da ubedite dete da se okupa je da im nabavite gomilu igračaka za kadu kojima mogu da se igraju tokom kupanja. Iako ćete možda biti zadovoljni nakon što ovladate najboljim tehnikama za spremanje dece za spavanje, čišćenje nakon kupanja može da bude noćna mora. Sjajan savet za pravilno čuvanje igračaka za kadu u kupatilu. Nabavite stilizovanu korpu koja se slaže sa celokupnim stilom kupatila ili možda dodelite jednu fioku u ormaru za lekove svom detetu. Ako od njih zatražite da izaberu igračke za kupanje pre svakog kupanja i da ih vrate nakon toga u prostor određen za skladištenje igračaka takođe je sjajan način da razvijete osećaj odgovornosti kod svog deteta. On ili ona moraju da znaju da moraju da vrate svoje igračke na određeno mesto nakon što se završi kupanje.

Farba i dodatna oprema

Važno je da oni koji dizajniraju kupatilo za decu obrate više pažnje na boju farbe koju biraju i na dodatnu opremu koju tu žele da drže. Možda je bolje da se izabere zabavna boja umesto neutralne. Tako će kupanje biti zabavnije vašem detetu. Štaviše, dodajte dodatnu opremu koja je prilagođena za decu kao što su zavesa za tuširanje sa slikom betmena ili peškir sa minionima. Važno je da budete kreativni samo sa farbom i dodatnom opremom, a ne i sa instalacijama koje postavljate u kupatilo jer ih mnogi uglavnom trajno postavljaju. Možda nije skupo promeniti boju zida s vremena na vreme, ali postavljanje novih instalacija može da bude skupo. Poželjno je da investirate u kvalitetne, koje će duže trajati, čak i nakon što vaše dete odraste.

Niske kuke

Najveći izazov za decu kada dele kupatilo sa odraslima je to što je sve preveliko i previsoko za njih. Međutim, skupe instalacije kao što su lavabo ili wc šolja koje su posebno namenjene za vaše dete možda i nisu najpraktičnija ideja, kao što smo već napomenuli. Umesto toga možete da dodate druge predmete umanjene veličine tako da vaše kupatilo bude prilagođeno za dete. Bilo bi sjajno da imate niže čiviluke ili kuke za peškire na koje deca mogu da kače odeću. Možete da iskoristite prazan prostor u svom kupatilu; možda ispod ugradnog lavaboa ili na vratima. Taj prostor takođe možete da dodelite svom detetu i da tu skladištite njegove igračke za kupatilo i kadu i peškire, sve na jednom mestu.

Dodajte malo umetnosti

Možda ne želite da transformišete kupatilo za odrasle u igraonicu za dete tako što ćete promeniti sve po pitanju dizajna, ali i dalje želite da to bude prostor prilagođen detetu. Možda možete da nabavite neke umetničke raznobojne detalje, kao što su porukice sadržaja npr. „operi zube”, „operi ruke” ili čak samo „dobro jutro”. Takvi detalji ne samo da će da osvetle prostor, već će i da obezbede korisne lekcije vašem detetu.

Mere predostrožnosti

Pored toga što ćete obezbediti da je dizajn kupatila prilagođen za dete, takođe morate da se postarate da ste i vi sami preduzeli sve mere predostrožnosti da od kupatila napravite prostor koji nije opasan za dete. Evo par stvari koje nikako ne smete da zaboravite:

  • Isključite iz utičnice uređaje iz kupatila kao što je figaro za kosu i sklonite van domašaja dece opasne predmete kao što su žileti
  • Proveravajte temperaturu vode i poželjno je da postavite uređaje koji sprečavaju povrede od vruće vode u kupatilu
  • Zaključajte ormariće da biste bili sigurni da deca ne rukuju vašim lekovima ili šminkom
  • Nabavite podloge za kadu protiv klizanja tako da dete ne može da se oklizne tokom kupanja
  • Izbegavajte dekorativne elemente napravljene od stakla ili drugih lomljivih materijala
  • Ne ostavljajte decu samu u kadi, naročito dok teče voda

Deca vole da prave nered i da se zabavljaju dok su u kadi. Stoga, da bi im kupanje bilo zabavnije, treba da pokušate da se pridržavate saveta i trikova koje smo prethodno spomenuli da transformišete svoje kupatilo u prostor koji će deca rado posećivati.