Bref

Kupatila kroz istoriju: prošlost, sadašnjost i budućnost

Kupatila kakva ih danas znamo su inovacija novijeg datuma, dok su se javni toaleti pojavili u davnoj prošlosti. Od tada, tehnologija se dosta promenila, ali čovekova posvećenost tome da kupatilo bude oaza lepote i mira nije.

Ogroman izvor inspiracije za današnje preuređenje kupatila je izgled kakav je kupatilo imalo u prošlosti. Pođite sa nama na putovanje kroz vreme i otkrijte kakav izgleda i vaše kupatilo može da ima.

Hic manebimus optime! (Ovde će biti najbolji)

Svakodnevno uređenje toaleta predstavljalo je bitan deo drevne građanske kulture. Rimljani su posebnu pažnju posvećivali dekoraciji svojih javnih kupatila jer su to bila mesta gde su se okupljali ugledni građani i govorili o politici i poslu.

Rimski stil i danas može da bude inspiracija za uređenje kupatila. S obzirom da su Rimljani posvećivali mnogo pažnje modernom uređenju javnih kupatila a tome i danas možemo da se divimo i da iskoristimo kao inspiraciju.

Lepe ukrašene noše

Sa padom Rimskog cartva, i sofisticirani izgled toaleta je ostao u prošlosti. Zanemarili su se kompleksni sistemi za sanaciju i vodosnadbevanje antičnog sveta. I tada se kao rešenje pojavila jednostavna noša.

Koristila se vekovima i čuvali su je ispod kreveta ili plakara. Nedostatak ovog jednostavnog rešenja je to što se sve što završi u toj noši se bacalo kroz prozor. Jedina lepa stvar vezana za ovaj proizvod jeste to što su one bile lepo ukrašene.

Antikvarna noša i danas čini lep ukras u modernim kupatilima. Pored toga, može se koristiti i kao saksija gde se sade biljke.

Da li bi radovi današnjih vodoinstalatera bili lošiji nego što jesu,  ako bi se to i danas koristilo u hitnim slučajevima?

Viktorijanska kupatila. Kada je Britanija vladala morima

Kako su samo Viktorijanci voleli svoja kupatila. Za Britance kupatila su predstavljala simbol industrijske moći i napretka.

U to vreme London je posvetio dosta pažnje javnim sanitarijama i 1851. godine je napravio javne toalete i kanalizacioni sistem, koji se i danas smatra jednim od svetskih čuda. Ovaj uspeh se odrazio na dekoraciju kupatila. Svaki pristojno kupatilo imalo je lepe ukrasne elemente. Taj period se smatra zlatnm dobom za enterijer kupatila.

Viktorijanski stil je i dalje prisutan u proizvodnji vodokotlića i pojedinih elemenata za kupatilo. Iz razloga što je danas mnogo lakše postaviti sanitarne elemente i napraviti autentičan stil iz 19. veka, viktorijanski stil je u poslednjih nekoliko godina  sve više korišćen pri dekorisanju privatnih kupatila. Međutim, urediti kupatilo u stilu ovog perioda uopšte nije jeftino.

Art Nouveau

Sledeći razvoj u dizajniranju kupatila odvijao se preko kanalizacionih sistema i više je bio komunalne prirode. U to vreme Pariz je bio centar umetnosti Nouveau cveća koji je mnoge gradske zgrade pretvorio u građevine velike vrednosti i lepote, uključujući i javne toalete. Najpoznatiji primer ovakve umetnosti jeste La Madeleine, kupatilo za žene.

Francuzi i dalje ne zamenaruju ukrašavanje kupatila i zbog toga Pariz ima dosta bogato ukrašenih pisoara u javnim toaletima.

Ovaj prepoznatljiv cvetni stil nije nešto što se danas rutinski pravi, a samo pronalaženje predmeta ukrašenih tim stilom nije uopše lako. Današnja primena ovog stila najčešće se može pronaći na zidnim tapetama. Ukoliko uspete da pronađete dobrog umetnika i Vaše kupatimo može da izgleda šik sa zamršenim cvetnim šarama.

Moderno doba: Pristojni toaleti za sve

U posleratnom periodu, širom Evrope, započeta je obnova kuća koja je podraumevala i uređenje kupatila. Masovna proizvodnja je neizostavno učinila kupatila manje fensi, a moderna kupatila su mnogo jednostavnija po pitanju dizajna, u odnosu na ono što je nekad bilo. Pedesetih, šesdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka dizajneri enterijera su koristili jarke zelene i narandžaste boje prilikom uređenja kupatila. U poslednje vreme korišćenje jarkih boja je nestalo i sve više je prisutna čisto bela boja u modernijim kupatilima. Ali svakako za one koje su željni jarkih boja i retro stila još uvek mogu da ih nađu.

Pametna kupatila

Kako će izgledati kupatilo budućnosti? Danas se toaleti prave primenom visoke tehnologije. Dugo godina Japan se trudio da osmisli i napravi high-tech kupatila koja će imati ugrađenu naprednu tehniku i tehnologiju u svojim enterijerima.

Sa pojavom interneta, moguće je pratiti izgled kupatila u zapadnim zemljama, time i uvođenje tehnologije sa naprednim funkcijama. Pametna kupatila predstavljaju budućnost koja će učiniti odlazak  u kupatilo konfornijim a takođe pozivitno uticati na zdravlje i povećati higijenu samog toaleta. Najnoviji proizvodi za kupatilo koji se pojavljuju na tržištu pružaju maksimalnu higijenu bez upotrebe ruku. Kao što su: glasovno aktiviranje, automatsko podizanje i spuštanje wc daske, automatsko ispiranje i magičan "štap" koji čisti umesto Vas.

I tu se proces inovacija ne zaustavlja. Pametna tehnologija omogućava ogromne uštede u izdacima zdravstvene zaštite. Već je sprovedeno testiranje urina i stolice u nekoliko vodećih domova. Testiraju se bolesti poput dijabetesa a podaci se čuvaju na kompjuterima ili direktno na računarima zdravstvenih ustanova za analizu različitih bolesti.

Ukoliko imate dosta novca za trošenje, neke od ovih pametnih tehnologija su vam već dostupne u prodaji.

Sve što ste ikada želeli znati o razvoju toaleta u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Kombinujte stilove iz prošlosti sa tehnologijom budućnosti uz pomoć našeg vodiča za razvoj kupatila kroz vekove.