Bref

Kako da čistite svoju wc šolju

Da li imate poteškoća da nađete vreme ili snagu volje da čistite svoju wc šolju svake nedelje? Želite da znate koji je najbolji način da održavate njenu čistoću uz minimum truda? Želite da se pobrinete da čistite na pravi način korišćenjem pravih sredstava?

Onda je ovaj brzi vodič za najbolji način čišćenja wc šolje ono što vam treba.

Koliko često treba da čistim svoju wc šolju?

Čišćenje wc šolje može da postane kućni posao koji nas najviše psihički opterećuje, zadatak kog se užasavamo ili zbog kog se raspravljamo ne bismo li ga izbegli. Međutim, uz jednostavne rutinske radnje i prava sredstva, čišćenje wc šolje je lako kao pasulj. Po veoma opštem pravilu, preporučuje se da se osnovno čišćenje obavlja najmanje jednom nedeljno. Zapravo, najbolji način da vam wc šolja ne zadaje muke je da njeno čišćenje uvrstite u nedeljnu rutinu.

Čistite je svake nedelje i vaša wc šolja nikada neće toliko da se zaprlja ili da razvije neprijatne mirise da ne možete da se latite čišćenja! Ako se mrlje ne očiste duže od tog perioda, najverovatnije će postati tvrdokorne i možda će poprimiti neprijatan miris. Uz to, treba da uzmete u obzir dubinsko čišćenje na otprilike svaka dva meseca. To treba da uključuje ribanje i spoljašnje strane wc šolje i ribanje vodokotlića.

Čišćenje wc šolje.

Zašto moram da održavam čistoću svoje wc šolje?

Pa, higijena i estetika su važni razlozi, ali možda je najveća pokretačka sila za mnoge miris. Wc šolje dobijaju neprijatne mirise ako se nečiste redovno. To naročito važi za vašu dasku na wc šolji. Daske na wc šoljama mogu da budu najprljaviji elementi naših wc šolja. Sačinjene su od materijala na kojima se jednostavnije razmnožavaju bakterije i, zbog svojih šarki i sitnijih pokretnih delova, jednostavno mogu da sakriju naslage koje počinju da dobijaju neprijatan miris ako se ne čiste redovno. Stoga se postarajte da redovno čistite svaki element svoje daske na wc šolji: uklanjajte brisanjem sve mrlje i ribajte šarke četkicom da biste bili sigurni da se ne natalože lepljive naslage.

Skoro sve wc šolje su sačinjene od porcelana, koji je sjajan materijal za higijenu. Njegova glazirana površina nije porozna, nije lepljiva i može da podnese dosta habanja (otporna je na sve izuzev dubinskih ogrebotina glazure). Dakle, suprotno našoj intuiciji, toj oblasti možemo posvetiti manje pažnje. Jednostavno zaustavite nagomilavanje mrlja korišćenjem osveživača za wc šolju i redovno primenjujte brzo čišćenje.

Sredstva za čišćenje wc šolje.

Koja sredstva su mi neophodna za čišćenje wc šolje?

Četka: četka za wc šolju je naravno od suštinskog značaja. Četke sa vertikalnim produžetkom za čišćenje ispod oboda wc šolje su poželjne ako možete da ih nabavite. Bez te dodatne sposobnosti četkanja, velika je verovatnoća da ovo potencijalno leglo mikroba nikada nećete valjano očistiti.

Krpa ili sunđer: magična krpa ili sunđer takođe su neophodni da biste mogli da čistite površinu vrha šolje i daske. Ove oblasti treba tretirati potpuno odvojeno od unutrašnjosti šolje i čistiti zasebnim sredstvima i sredstvom za čišćenje daske wc šolje (obično je to sredstvo za čišćenje u obliku kreme).

Manja četka: pored glavne četke za wc šolju, preporučuje se i manja četka za čišćenje vrha wc šolje, a naročito za tretiranje šarki i elemenata koji su teže dostupni. Ako ne možete da pronađete četku koja je posebno namenjena za ovu svrhu, četkica za zube je veoma korisno sredstvo koje možete koristiti kao zamenu. Ako imate dve stare četkice za zube, možete da iskoristite jednu za čišćenje okvira wc šolje, a drugu za čišćenje daske.

Strugalica ili kamen plavac: opcioni dodatak za prave profesionalce. Koristite ih da sastružete skorele fleke, a preporučljive su i za predeo ispod okvira wc šolje. Obavezno izbegavajte sva sredstva koja su previše abrazivna.

Bref 10x Effect Protection Shield.

Koje su dobre i loše strane različitih vrsta sredstava za čišćenje wc šolja?

Sredstva za samostalno čišćenje wc šolja: sredstva za čišćenje domaće proizvodnje mogu da budu efikasna i jeftina, ali zapravo su prikladna za one koji imaju dosta vremena i strpljenja da se postaraju da pravilno naprave mešavine sa pravilnim količinama sastojaka.

Sredstva za čišćenje wc šolja u obliku pene: sredstva za čišćenje wc šolja u obliku pene su efikasna, ali za korišćenje zahtevaju vreme i namenjena su za dubinsko čišćenje, ne za svakodnevnu upotrebu.

Tečna sredstva za čišćenje wc šolja i u obliku gela: savršena za svakodnevnu i redovnu upotrebu. Ako nabavite dobro sredstvo za čišćenje wc šolje i koristite ga redovno, to bi trebalo da bude sve što vam je potrebno. Za svakodnevnu upotrebu preporučujemo Bref Fragrances koji održava sjaj vaše wc šolje, održava higijenu i sprečava pojavu kamenca, ostavljajući prijatan miris.

Kako da čistim svoju wc šolju?

Kao kod mnogih kućnih poslova, preporučuje se čišćenje od vrha nadole: počnite od čišćenja daske wc šolje, a zatim čistite nadole. Time ne samo da ćete zasigurno očistiti sve tragove dislocirane nečistoće, već je to odraz prioriteta potreba za čistoćom vaše wc šolje. Daska wc šolje je mesto gde se mnogi mikrobi i neprijatni mirisi najčešće skupljaju. Naročito fleke od urina i neprijatni mirisi, koji se ne zadržavaju u nižim delovima wc šolje. Čišćenje ispod okvira je naredni zadatak po prioritetu koji se takođe bavi oblašću u kojoj se najčešće nagomilavaju nečistoća i prljavština, pošto do te oblasti ne dopire voda iz vodokotlića koja održava čistoću ostatka šolje. Poprskajte neko tečno sredstvo za čišćenje wc šolje oko okvira i temeljno ga izribajte četkom za wc šolju. Dno wc šolje i sifon poslednji su na listi zadataka. Osvežite tečnim sredstvom za čišćenje unutrašnjost šolje i izribajte sve oblasti koje možete da dohvatite četkom.

Konačno, nemojte da zanemarite skrivene oblasti wc šolje, uključujući zadnju stranu šolje i oblast ispod vodokotlića. Povremeno obavezno čistite sve cevi i instalacije. Ponekada delovi koji nisu vidljivi imaju najveće naslage prljavštine, ako ih zanemarite u sklopu nedeljnog čišćenja.

Da li su vam potrebni saveti o tome kako da čistite svoju wc šolju? Imamo odgovore u svom sveobuhvatnom vodiču. Naučite kako pravilno da čistite i svedite vreme koje provedete u čišćenju na minimum!