Bref

6 korisnih saveta za rešavanje problema zapušene WC šolje

Problem zapušene WC šolje nije nešto sa čime želite da se susretnete. Takva vrsta problema može biti  veoma neugodna, neuredna i može da nanese vašem kupatilu ogromnu štetu. Ovo se ne dešava tako često, i zato je najbolje da uradite sve da do ovog problema ne dođe.

Srećom, postoje mnoge preventivne mere koje možete preduzeti kako biste bili sigurni da su male šanse da dođe do začepljenja. Zato Vam predstavljamo 6 korisnih načina kako da sprečite zapušavanje wc šolje kao i savete kako postupiti ako do toga dođe.

1.Pazite šta sve bacate u WC šolju

Najveća blokada se dešava kada odložite u WC šolju nešto što ne bi trebalo. Najbolji način da izbegnete zapušenu WC šolju jeste da i Vi i Vaša porodica budete pažljivi sa time šta bacate u nju!

Gosti takođe moraju biti svesni opasnosti zapušene WC šolje jer ovo može biti jako neprijatno. Teško je reći gostima da ne bacaju bilo šta u WC šolju jer će njima ako to urade biti neprijanto da priznaju da su napravili problem.

Da bi se izbegla konfuzija možete okačiti znak u kupatilo? Čisto da podsetite goste a i ukućane da stvari poput peškira, vate, vlažnih maramica i konca za čišćenje zuba mogu da prouzrokuju štetu i da treba da budu odloženi u kantu.

Na kraju, ako učestalo imate ovaj problem razmislite o promeni toalet papira. Debeo dvoslojni papir je možda dobar ali može izazvati problem.

2. Redovno održavanje

Redovnim čišćenjem preventivno utičete na to da se WC šolja ne zapuši. Da bi ste bili sigurni da je protok vode dobar (ako je protok dobar manja je verovatnoća da će se WC šolja zapušiti) očistite ispod ruba WC šolje. Tu se nalaze male rupice kroz koje voda dolazi i one se mogu zapušiti s vremena na vreme.

Povremeno ne bi bilo loše da očistite i kazanče. Lako se otvara a problemi mogu da nastanu upravo unutar kazančeta. Mogu se javiti slojevi algi koji mogu onemogućiti dobar protok vode ili sam mehanizam unutar kazančeta se može lako pokvariti.

3. Čistite kamenac

Kamenac je glavni uzročnik nastanka smeđih mrlja na WC šolji koje mogu da doprinesu zapušavanju tako što otežavaju protok vode.

Sva voda pogotovo takozvana "tvrda voda" sadrži minerale (poput kalcijuma, magnezijuma i gvožđa) može se zalepiti za cevi i za WC šolju. Kamenac se formira upravo povlačenjem vode jer povlačenje vode izaziva stvaranje naslaga ovih navedenih minerala. Naslage minerala privlače prljavštinu i bakterije kako se formiraju sloj po sloj.

Ne samo da je nehigijenski i neprijatno isto može izazvati sužavanje cevi i potencijalno zapušenost WC šolje. Razmere koje problem može poprimiti zavise od tvrdoće vode u zemlji u kojoj  živimo. Čak i da ste u zemlji sa mekšom vodom redovno čišćenje kamenca je neophodno.

Prevencija od stvaranja kamenca može biti postignuta stalnim korišćenjem WC blokova, kao i korišćenjem kocki koje se ubacuju u kazanče. WC osveživači koji se ubacuju u kazanče su efikasni u borbi protiv nastajanja naslaga kamenca.

4. Uvek povlačite ispravno vodu

Ispiranje funkcioniše po sledećem principu: velika količina vode je oslobođena u jednom momentu i na taj način sa sobom odnosi sve. Ako je količina vode neadekvatna onda se nešto može zaglaviti.

Zabrinutost za životnu sredinu dovela je do sve većeg sankcionisanja korišćenja vode u toaletima sa dvostrukim sistemima za ispiranje i mnoga domaćinstva postavljaju cigle u svoje rezervoare. Ove mere su obično usprešne ali dobro je imati na umu da ako dođe do blokade nakon instalacije uređaja koji štedi vodu onda bi ovo mogao biti uzrok.

5. Rana intervencija

Ako nešto upadne u vašu WC šolju nema potrebe za dramom već posegnite da to uzmete! Možda zvuči strašno ali par momenata neprijatnosti može vam uštedeti mnogo muke. Kada četka za kosu ili pasta upadnu najbolje bi bilo da ih odmah izvadite.

Uvek imajte četku za otpušavanje WC-a:
Iz istog razloga, dobro je držati nešto za otpušavanje WC-a. Koristite ga i možete da izbegnete zapušavanje, ili kada znate da je nešto upalo što ne bi trebalo ubaciti tamo. Brzo otpušavanje možete uraditi na ovaj način i na ovaj način ćete osloboditi cevi.

Ne povlačite vodu kada imate problem:
Iskušenje je pokušati da pustite vodu ponovo ali bolje nemojte jer će ona samo preliti WC šolju i napraviti veću štetu. Ovo je najgore što možete uraditi u tom momentu. Sačekajte makar da se nivo vode spusti, pre nego što ponovo povučete vodu. Najbolje bi bilo da uzmete četku za otpušavanje i da odmah rešite problem.

6. Kada tražiti profesionalnu pomoć?

Ako se problem zapušene WC šolje stalno vraća onda je vreme da potražite profesionalnu pomoć. Zapušena WC šolja nije samo nehigijenska već predstavlja i potencijalni rizik poplave vašeg stana ali i stanova vaših komšija.

Šteta koja nastaje od zapušene WC šolje.
Ako WC poplavi onda može doći do razbijanja podnih obloga i mogu se poplaviti ostale prostorije u kući ili stanu.

Još češće, zapušen toalet može napraviti haos, i može izazvati loše mirise i izazvati neprijatnost pri čišćenju.

Blagovremena intervencija od strane profesionalca će vam uštedeti mnogo brige.

Zapušena WC šolja
Izbegnite neprijatnu štetu
Kako se izboriti brzo i bezbedno