Bref

5 kućnih biljaka za poboljšavanje kvaliteta vazduha u kupatilu

Cveće i biljke predstavljaju dobar dodatak dekoru bilo kog toaleta, ali da li ste znali da možete da nabavite biljke koje će omogućiti da vaš toalet miriše sveže, ali i da izgleda dobro? Neke biljke ne samo da izgledaju i mirišu dobro, već aktivno rade na uklanjanju toksina iz vazduha! To je poput osveživača vazduha koji nikada ne morate da zamenite!

Za vlasnika domaćinstva koji je dosta zauzet, biljke koje osvežavaju vazduh su pravo rešenje. One zahtevaju malo održavanja i omogućavaju zdravije kupatilo koje bolje miriše. Da bismo vam pomogli da u potpunosti iskoristite bogati izbor botaničkih opcija, napravili smo listu top pet kućnih biljaka za osvežavanje vazduha u toaletu.

1. Bambus

Bambus je šampion u osvežavanju vazduha u zatvorenom prostoru. On je visoko efikasan u uklanjanju uobičajenog zagađivača u domaćinstvu, formaldehida, iz vazduha i on je jedan od malog broja biljaka za osvežavanje vazduha u zatvorenom prostoru koga je bezbedno čuvati u blizini dece i kućnih ljubimaca (nije otrovan kada se pojede). Bambusovi izdanci takođe izgledaju lepo u domu i posebno lepo nadopunjuju moderno kupatilo. Oni mogu da rastu poprilično visoko ako im dopustite i mogu da pruže tropski osećaj vašem dekoru. Ne zahtevaju mnogo zalivanja, ali im je potrebna sunčeva svetlost.

Bambus.

2. Ljiljan mira

Ljiljan mira je jedna od najpopularnijih biljaka koje možete imati u domu. Izgleda elegantno i veoma je jednostavna za negovanje jer ne zahteva ni mnogo sunčeve svetlosti ni mnogo zalivanja. Mnogo njih to ne zna, ali ljiljan mira je više od lepe biljke u saksiji. Ljiljan mira takođe pomaže u osvežavanju vazduha u domu jer apsorbuje neke od toksina i zagađivača koji se šire zbog upotrebe hemikalija u proizvodima i sredstvima za čišćenje. Zapravo, oni se nalaze među najefikasnijim kućnim biljkama koje obavljaju tu funkciju. Sve to ih čini jednom od najboljih biljaka koje možete čuvati u kupatilu i toaletu – mada, upozoravamo vas da će verovatno dovesti do mučnine ako se pojedu.

Ljiljan mira.

3. Hrizantema

Hrizanteme su još jedan dobar izbor za dom. One su takođe veoma efektivni prečišćivači vazduha, a takođe izgledaju lepo. Ono u čemu se razlikuju od ljiljana je da su znatno više raznobojni. Njihovi ružičasti i žuti cvetovi obavljaju istaknutiju dekorativnu funkciju u vašem kupatilu jer značajno osvetljavaju prostor. Zapravo, one su jedan od najlepših izbora u pogledu biljaka koje osvežavaju vazduh u zatvorenom prostoru, od kojih veliki broj može da preživi na otvorenom i ima lišće tokom cele godine. Na drugoj strani, one zahtevaju više pažnje, redovno zalivanje i mnogo više sunca. Imajte na umu da kućni ljubimci ili deca ne smeju da je jedu.

Hrizantema.

4. Svekrvin jezik

Takođe poznata pod nazivom zmijska biljka, svekrvin jezik je zaista impresivna biljka za zatvoreni prostor koja raste poprilično visoko i sposobna je da usisava zagađivače iz vazduha u vašem domu. Toksini koji se prenose vazduhom mogu da pomognu u apsorpciji formaldehida, azotnih oksida, benzena i trihloroetilena – velike reči koje zvuče i zapravo jesu stvari koje ne želite da udišete previše ako ne morate. Ova biljka nalik kaktusu uopšte ne zahteva mnogo vode – baš suprotno, veći je izazov da se ona održava dovoljno suvom u kupatilu. Ona voli sunce, ali može i bez njega. I još jednom, najbolje je da se ne jede!

Svekrvin jezik.

5. Bršljan

Bršljan vam može biti najviše poznat kao biljka za otvoreni prostor. On često krasi stare baštenske zidove ili prednje strane starih kuća. Može da izgleda predivno, ali takođe može da namuči baštovane jer raste veoma brzo i guši druge biljke oko njega. Ono što možda ne znate je to da se može koristiti kao biljka u zatvorenom prostoru gde ima manje šansi da se njegov rast otme kontroli, dok on funkcioniše kao veoma efektivni pročišćivač vazduha. Poput drugih spomenutih biljaka, bršljan apsorbuje neke toksine koje proizvodi koje je proizveo čovek ispuštaju u vazduh domova. Ali bršljen ima posebni, dodatni talenat, a to je borba protiv buđi. On apsorbuje čestice buđi koji se prenose vazduhom širom vašeg doma i mogu biti opasni po naše zdravlje ako se udahnu. Tako da, ako se u vašem kupatilu buđ često pojavljuje, ovo može da bude savršeni lek. Bršljan stiže sa do sada poznatim zdravstvenim upozorenjem. To je poprilično toksična biljka i ne sme da se jede. Ako dođe do gutanja lišća ili bobica, oni mogu da dovedu do mnogo nelagodnosti, a u najgorim slučajevima do ozbiljnih medicinskih simptoma. Stoga, kod bršljana posebno, moramo da kažemo: nije namenjen za domaćinstva sa kućnim ljubimcima ili malom decom.

Bršljan.

Moć cveća! – Otkrijte kako biljke za zatvoreni prostor u kući mogu da osvežavaju i uklanjaju toksine iz vazduha u vašem kupatilu.